250g daging ( hiris nipis2 n basuh bgi bersih )
2 ulas bwg putih*
2 ulas bwg merah*
1/2 biji bwg besar*
1/2 inci halia* ( yg bertanda * dimayang halus2 )
2 batang serai diketuk
1 sk serbuk kunyit
1 biji cabai besar*
2 helai daun bawang* ( yg bertanda * dihiris )
air asam ( yg ni ikut suka )
kicap pekat
cara membuatnya
daging digaul dgn kunyit. biar sembentar. panaskan minyak tumis bwg merah n bwg putih bgi naik bau kemudian masukkan daging + halia + serai + bwg besar ...
bila daging dah masak masukkan air asam + kicap pekat biar kan sebentar masukkan garam secukup rasa.
masukkan cabai besar ( kalau utk diri sendiri cili burung tu lagi sedap )
bila daging dh masak tutp api taburkan daun bawang sedia dihidang
No comments:
Post a Comment